Achtergrond informatie

Stress Reductie Coaching (individueel) en bedrijfstrainingen bij Innerlijk Balans worden gegeven door professionele, gediplomeerde, licentie Coaches en Trainers die onder andere zijn opgeleid door Heartmath Benelux®

In onze westerse maatschappij zijn er maar weinig mensen “Zen”.  Ze rennen van het ene naar het andere klusje op het werk of privé. Doen zelden minder dan drie dingen tegelijk en vergeten vaak te lunchen. En dit alles vaak onder het motto “er moet wel gewerkt worden en omdat je met veel doen veel gedaan krijgt. Zeker als je van nature optimistisch in het leven staat dan kom je vaak wel een tijdlang aardig weg met al dat rennen.

En toch “het lichaam liegt nooit”! Want wat zijn de feiten? Steeds meer mensen krijgen helaas een burn-out of andere lichamelijke en geestelijke klachten door stress. De balans tussen werk- privé is ver te zoeken.

Ook zijn er natuurlijk genoeg andere oorzaken van stress te benoemen zoals: problemen in de relatie, op financieel, juridisch gebied etc.

Mensen zoeken allerlei manieren om de Stress die ze ervaren hanteerbeer te houden. Ze nemen een massage of gaan hardlopen, fietsen of wandelen. Anderen gaan op de bank een goede film kijken. Zo heeft iedereen zijn eigen persoonlijke stressreductie manier.  Maar of een vrijetijdsbesteding een effectieve manier is om stress te hanteren is maar de vraag. Midden in een lastig gesprek kun je moeilijk zeggen: Ik ga even mediteren of ik stap even in de ­jacuzzi.’

Dus wat is de praktijk? Veel mensen halen een keer diep adem als ze stress ervaren en rennen dan weer door. Op zich een hele natuurlijke reactie, maar slechts kortdurend.

Maar hoe dan wel? Bij Innerlijk Balans leer je hoe je je eigen fysieke stress-systeem wel op elk moment kunt leren beïnvloeden. Want Stress en emoties zijn zichtbaar in je hartritmevariatie, het is normaal dat je hart tijdens een inademing iets sneller gaat kloppen, en bij het uitademen weer iets rustiger. Hoe regelmatiger dat gebeurt, hoe groter je hartcoherentie en hoe beter je je voelt. ‘Als je angst, boosheid of frustratie voelt, is feitelijk je stress-systeem aan het werk. Dat is niet erg, als het maar niet te lang duurt. Het doel van de coaching is dus niet dat je leert om stress helemaal uit te bannen uit je leven, maar dat dat je zelf leert schakelen van “in de stress” naar “uit de stress”.’

Wat is HRV en hartcoherentie?

Ons hartritme varieert voortdurend, met andere woorden de tijdsintervallen tussen hartslagen wisselen constant. Dit noemen we hartritme variabiliteit (HRV. De HRV geeft ons belangrijke informatie over onze veerkracht en vitaliteit maar ook over de  toestand van ons lichaam op dat moment.  Analyse van de HRVlaat zien dat het hart gevoelig is voor emotionele veranderingen. De mate van samenhang in de HRV wordt Hartcoherentie genoemd.

Bij de HeartMath hartcoherentie coaching-training staat het fenomeen hartcoherentie centraal. Als we gestrest zijn, gejaagd of onprettig gevoel ervaren wordt onze HRV meer chaotisch en schokkend. Zoals het plaatje hieronder laat zien: 


Bij rustig in- en uitademen en bij het voelen van een positief gevoel zal onze HRV een meer harmonisch patroon laten zien. De reden daarvan is onder meer dat ademhaling en hartslag zich op elkaar gaan afstemmen (ook wel Respiratoire Sinusaritmie RSA genoemd). Zie het plaatje hieronder:

De mate waarop dit gebeurd is bij iedereen anders maar dit fenomeen kan heel goed gebruikt worden om iemand inzicht te geven in zijn eigen fysiologie en hoe ademen en gevoelens daar effect op hebben.  In onderstaande grafiek is te zien hoe ademhaling, HRV en bloeddruk zich op elkaar afstemmen als iemand een coherentieoefening doet.
 

Tijdens de coaching – training van Innerlijk Balans maken we gebruik van HeartMath® bio-feedbackapparatuur die speciaal is ontwikkeld om de gebruiker direct en duidelijk inzicht te geven in zijn stressniveau op dat moment. Daarbij maakt de apparatuur gebruik van gepatenteerde algoritmes voor de analyse van de HRV. Het laat zien wanneer de gebruiker op een laag, medium of hoog coherentieniveau zit.

In de HeartMath-hartcoherentietrainingen van Innerlijk Balans staan de thema’s lichaamsbewustzijn en emotieregulatie centraal. Door middel van biofeedback op hartritme ervaart de deelnemer(s )hoe ze omgaan met stress en hoe ze zichzelf in een meer optimale toestand kunnen brengen.

Er wordt geoefend met diverse interventietechnieken en geleerd hoe die in het dagelijks leven in te zetten. De effecten zijn direct merkbaar, zichtbaar en meetbaar. Het gebruik van de HeartMath programma’s heeft in veel gevallen geleid tot verbetering van het immuunsysteem, lagere bloeddruk, minder stresshormoon en verbeterd welbevinden.

De bio feedback apparatuur HeartMath waar mee gewerkt wordt tijdens de coaching- training is een veilig en effectief. Het wordt verder ingezet bij  pijnbeheersingsoefeningen, een training in zelfregulering of bij andere vormen van emotiemanagement of een verandering van levensstijl waarbij minder spanning en meer coherentie wordt gevraagd.

Mensen denken vaak dat het een paar uur duurt om spanning kwijt te raken, maar als je getraind bent, kan het echt binnen twee seconden tot enkele minuten.